Hva er kontoklasse

Lesetid: 5 min

En kontoklasse er en kategori til en konto i hovedboken. Kontoklassen er det første sifferet på en konto, og er fra 1 til 8.

Ulike kontoklasser

I et regnskap har man en kontoplan med ulike kontoklasser. Det er alltid kontoklasse 1-8. Kontoklasse 1 til 2 påvirker balanseregnskapet og kontoklasse 3 til 8 påvirker resultatregnskapet.

Her er de ulike kontoklassene i et regnskap:

1 - Eiendeler
2 - Gjeld og egenkapital
3 - Inntekter
4 - Varekostnader
5 - Lønn og personalkostnader
6 - Driftskostnader
7 - Driftskostnader
8 - Finansinntekter og finanskostnader

Les også: Hva er en kontogruppe

Mange kontoer i hver kontoklasse

Hver kontoklasse har mange underliggende kontogrupper og kontoer.

Du ser kontoklassen på det første sifferet på kontoen, og du ser kontoklasse på de to første sifrene. Eksempel har du en konto for salg:

Les også: Hva er hovedbok

Egen kontoplan i Systima

I Systima har vi en egen kontoplan med over 700 regnskapskontoer. Dersom du ønsker å legge til flere kontoer står du fritt til å gjøre dette.

Artikkelen kan inneholde feil og mangler, og vi står ikke ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.

Spørsmål og svar

Er alle kontoplaner like?

Det finnes mange varianter av kontoplan. Vanligvis er kontoklasse og kontogrupper de samme, men resten av nummereringen varierer. Altså de to siste sifrene varierer på ulike kontoplaner.

Er alle kontoklasser like i ulike kontoplaner?

Ja, det er alltid samme logikk i ulike kontoplaner.

Flere spørsmål og svar om Systima her →

Spar tid og penger
bruk Systima gratis!

Systima er et gratis faktureringsprogram, hvor systemet er så enkelt at du klarer alt selv! Du kan effektivt lage fakturaer, legge til produkter og lage kundeoversikt. Få full kontroll over ubetalte fakturaer med et enkelt og moderne faktureringsprogram. For spørsmål ta kontakt på post@systima.no.

Kom i gang
Systima fakturasystem