Hva er et kontonummer?

Lesetid: 5 min

Et kontonummer er en elektronisk bankadresse til en konto for penger. Et kontonummer brukes derfor for elektroniske pengetransaksjoner via en bank.

Alle kontonummer er unike

Et kontonummer er et unikt nummer som kun tilhører en privatperson eller bedrift. Du kan sammenligne et kontonummer med et telefonnummer. Begge numrene kan brukes mange ganger og er personlige.

Les også: Faktureringsprogram for selvstendig næringsdrivende

Du kan ha flere bankkontoer

Både privatpersoner og bedrifter kan eie en eller flere bankkontoer. Noen ønsker dette for bedre ryddighet hvor man eksempel har et kontonummer for bruk (brukskonto) og et kontonummer for sparing. Hver bankkonto lager også kontoutskrift etter hver måned, som viser alle transaksjoner inn og ut fra bankkontoen. Bedrifter som er bokføringspliktige må gjøre kontoavstemming per konto. Det kan derfor gi mye arbeid ved å ha unødvendige bankkontoer.

Les også: Hva er bankavstemming?

KID-nummer

Et kontonummer kan også være koblet opp mot et KID-nummer. KID-nummer blir oftest brukt for automatisk registrering av innbetalinger. Når du sender en faktura med et kontonummer som bruker KID vil det bli laget et unikt KID nummer for den konkrete fakturaen. Ettersom det er flere som kan innbetale til samme kontonummer kan det være vanskelig å identifisere hvilken innbetaling som hører til hvilken faktura. Ved å bruke KID vil denne indentifiseringen skje automatisk via et regnskapsprogram.

Les også: Gratis fakturaprogram på nett.

IBAN og SWIFT/BIC

IBAN og SWIFT/BIC er tilleggsinformasjon i tillegg til kontonummeret. Se for deg at kontonummeret er en adresse i en bank. IBAN og SWIFT/BIC gir tilleggsinformasjon om denne adressen, dersom det skal overføres fra utlandet. Ved utenlandske betalinger bruker man derfor IBAN og SWIFT/BIC for å forsikre seg om at pengene kommer frem til riktig mottaker.

Les mer om IBAN og SWIFT / BIC

Konto i regnskapet vs bankkonto

Det er viktig å skille mellom bankkonto og konto i regnskapet. En bankkonto er en konto hos en bank hvor du får penger inn og ut. En konto i regnskapet er en konto du fører credit / debet mot. Bankkontoene dine finner du nettbanken, mens konto i regnskapet finner du i hovedboken.

Les også: Hva er en hovedbok

Skattetrekkskonto

Skattetrekkskonto er en konto som er pålagt for alle selskaper som utbetaler lønn. Dersom en arbeidstaker skal betale skatt på lønnen skal denne skatten overføres til en skattetrekkskonto. Her skal pengene oppbevares til fristen for å betale skattetrekk.

Les også: Enkeltpersonforetak eller aksjeselskap?

Valutakonto

Valutakonto blir brukt dersom du har inntekter og/eller utgifter i utelandsk valuta. Du kan sende utenlandsk valuta fra vanlig bankkonto, men da vil banken veksle valutaen for deg og du vil risikere høyere kurs som gir deg høyere kostnader. For bedrifter med flere utenlandske transaksjoner anbefaler vi å lage en valutakonto for å kutte kostnader.

Artikkelen kan inneholde feil og mangler, og vi står ikke ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.

Effektivt og enkelt
Systima regnskap

Systima er et topp moderne fakturering-, regnskap- og lønnssystem med ambisjoner om å bli ledende i hele Norge.

Prøv Systima
Systima fakturasystem
function readingTime(querySelectorSource, querySelectorReadingTime) { const text = document.querySelector(querySelectorSource).innerText; const wpm = 225; const words = text.trim().split(/\s+/).length; const time = Math.ceil(words / wpm); document.querySelector(querySelectorReadingTime).innerText = time; } readingTime("#blog-article", "#reading-time");