Hva er IBAN, BIC og SWIFT

Lesetid: 5 min

I denne artikkelen vil du lære det viktigste om SWIFT, BIC og IBAN.

Hva er SWIFT

SWIFT er forkortelse for “Society of Worldwide Interbanking Financial Telecommunications”. SWIFT er en kode som brukes til å identifisere en bank. Du kan se på dette som en form for elektronisk internasjonal adresse til en bank. SWIFT er derfor veldig viktig opplysning i en internasjonal overføring, så ved fakturering til utlandet er dette essensiell informasjon.

SWIFT-koden består vanligvis av 8 eller 11 tegn, og kan være både tall og bokstaver. Koden forteller om hvilket land banken holder til i (eksempel NO for Norge og US for USA), 4 bokstaver som er unike for banken, 3 valgfrie tegn som banken selv kan velge (eksempel hvilken avdeling det gjelder, filial eller lignende) og 2 tegn som forteller hvilket område banken hører til (eksempel by, fylke etc).

Hva betyr BIC

BIC er forkortelse for “Bank Identifier Code”. Dette kan funke på samme måte som SWIFT koden, og brukes på mange måter om hverandre. Noen banker skriver eksempel “Fyll inn SWIFT / BIC nummer”. 

BIC er vanligvis både bokstaver og nummer, og ditt kontonummer er ofte en del av BIC nummeret. Det lagt på flere bokstaver og nummer og inkluderer 2 bokstaver som forteller hvilket land kontoen tilhører, opp til 30 tall og bokstaver som kan variere som oftest inkluderer ditt kontonummer og 2 tall som er er sikkerhet for å kartlegge at IBAN nummeret er riktig.

Hva er IBAN

IBAN er forkortelse for “International Bank Account Number” som betyr en internasjonal adresse for et kontonummer.

SWIFT og BIC er den internasjonale adressen til en bank, og IBAN er den internasjonale adressen for selve kontonummeret. Ved overføring til eller fra utlandet er det essensielt å ha begge numrene. IBAN må derfor ikke blandes med SWIFT/BIC og brukes som oftest samtidig.

Hvordan finne SWIFT kode?

De fleste banker har egne sider hvor du kan skrive inn ditt Norske bankkontonummer, og deretter få SWIFT / BIC og IBAN nummer. Vi anbefaler å google “IBAN + den banken du har” for å se om de har laget en egen side for å finne SWIFT og IBAN nummer. Dersom du ikke finner disse sidene vil vi anbefale å ta kontakt med kundeservice.

Her finner du sidene til

Hvordan legge til SWIFT og IBAN

Ønsker du å fakturere med SWIFT  og IBAN for å fakturere til utlandet? Her er en liten guide

  1. Lag bruker gratis på fakturaprogrammet Systima

  2. Logg inn

  3. Du kommer til en første side (dashboard) hvor du må fullføre et par steg for å lage faktura. Klikk på valget om å legge inn kontonummer.

  4. Her skriver du inn kontonummer, IBAN og BIC / SWIFT adresse.

Når du lager faktura må du legge til en kunde. En av kravene på en kunde er adresse. Dersom du har en kunde som har adresse utenfor Norge, vil IBAN og BIC / SWIFT bli synlig på fakturaen automatisk dersom du har lagt inn denne informasjonen. Dersom du fakturerer i Norge vil denne informasjonen skjules, da det er nasjonal overføring og ikke nødvendig.

De samme reglene gjelder for EHF faktura, som også er gratis med fakturaprogrammet Systima.

Les også: Hvorfor velge Systima sitt gratis fakturaprogram

Send regning gratis til utlandet

Med fakturaprogrammet Systima kan du gratis sende regning til utlandet. Første gang du logger inn kommer du til et dashboard hvor du får noen enkle steg som må gjennomføres før du kan lage og sende regning. Et av disse stegene er kontonummer, og her kan du også legge inn SWIFT og BIC / IBAN

Dersom du sender en faktura til en kunde som ikke er registrert i Norge, og du har lagt til SWIFT og BIC / IBAN blir disse automatisk synlige på fakturaen. Du kan når som helst oppdatere informasjonen i innstillinger.

Send regning gratis til utlandet: Lag bruker gratis i Systima

Følg oss på Linkedin, Facebook eller Instagram for å holde deg oppdatert. 

Artikkelen kan inneholde feil og mangler, og vi står ikke ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.

Effektivt og enkelt
Systima regnskap

Systima er et topp moderne fakturering-, regnskap- og lønnssystem med ambisjoner om å bli ledende i hele Norge.

Prøv Systima
Systima fakturasystem
function readingTime(querySelectorSource, querySelectorReadingTime) { const text = document.querySelector(querySelectorSource).innerText; const wpm = 225; const words = text.trim().split(/\s+/).length; const time = Math.ceil(words / wpm); document.querySelector(querySelectorReadingTime).innerText = time; } readingTime("#blog-article", "#reading-time");