Faktura mal

Lesetid: 5 min

Trenger du en faktura mal? Les våre gode tips for å ha en god faktura mal for effektivt fakturering for PDF faktura og EHF faktura.

Hva er en faktura

En faktura er et salgsdokument mellom en selger og kjøper, hvor begge parter både kan være privatperson og/eller bedrift. Dersom en part sender en faktura til en annen part skylder den som mottar fakturaen et beløp til avsenderen. Det er vanlig at fakturaen blir sendt med en forfallsfrist på eksempel 14 dager slik at den som mottar fakturaen har mulighet til å betale regningen senere (kreditt). Dersom du betaler på stedet, eksempel med et bankkort, kalles dette kontantkjøp og dette er ikke en faktura.

Hva må en faktura inneholde

Det er flere krav til en faktura. Disse kravene er de samme for PDF faktura, eFaktura og EHF-faktura. For at en faktura skal være gyldig er det viktig å følge alle reglene i bokføringsloven. Eksempler på hva kravene til en faktura er fakturanummer, dato for salget, total pris, mva, organisasjonsnummer og så videre.

Vi har skrevet en mer detaljert artikkel om kravene til en faktura.

Slik lager du en faktura mal

Lurer du på hvordan lage faktura? Det er flere måter å lage en faktura, og det er ingen krav til hvordan selve fakturaen blir laget. Du kan lage en faktura i word, pages, excel eller det mest naturlige i et fakturasystem eller regnskapsprogram.

Dersom du selv ønsker å lage en faktura mal kan du eksempel gjøre dette i excel. Dette er dog veldig tungvint og ikke anbefalt, da det eksempel er krav om å alltid øke fakturanummer med 1 per faktura. Dersom du selv skal holde oversikt over disse reglene samt alle andre kravene til en faktura, er det fort å gjøre feil og bryte bokføringsloven. Vi anbefaler derfor på det sterkeste at du bruker et fakturaprogram eller regnskapsprogram som har full oversikt og kontroll over alle lover og regler. Det er ikke vanlig å lage faktura mal manuelt i moderne tid, da det finnes mange smartere og mer effektive måter å fakturere.

Systima er et enkelt fakturaprogram som senere blir et regnskapsprogram. Vi har laget et intuitivt system hvor du enkelt kan fakturere selv og ha god oversikt over betalte og ubetalte fakturaer. Det tar under 5 minutter å lage bruker og lage den første fakturaen. Bruk Systima her

Slik lager du faktura og EHF faktura

Send regning enkelt med vår guide:

 1. Lag en bruker på Systima. Bekreft e-postadressen din ved å klikke på den blå knappen i eposten du har fått tilsendt. Denne mailen blir sendt etter du har registrert deg som bruker.

 2. Når du har fulgt linken og bekreftet epost er du logget inn. Du kan også logge inn ved å gå til innloggingssiden til Systima.

 3. Trykk på "Salg" i menyen og velg "Ny faktura"

 4. Legg inn kontonummer. Dette er det kontonummeret som står på fakturaen og du får innbetalingen til. Du kan finne kontonummeret i nettbanken din.

 5. Legg til fakturanummer. Dersom dette er din første faktura kan du velge et valgfritt fakturanummer. Dersom du tidligere har fakturert er det lovpålagt å øke med +1 fakturanummer for hver faktura. Eksempel om sist fakturanummer var 37, må du da skrive inn 38 som neste fakturanummer. Du trenger kun å skrive inn dette første gang hvor fakturaprogrammet Systima teller for deg automatisk.

 6. Legg til kunde. Dette er hvem som skylder deg penger og skal motta fakturaen. Du trenger kun å legge til en kunde en gang og kan enkelt velge eksisterende kunder for mer effektiv fakturering

 7. Legg til fakturadato. Det vanligste er å ha samme fakturadato som den datoen du fakturerer.

 8. Legg til forfallsdato. Dette er den datoen fakturaen skal betales. Det vanligste er 14 dager forfall.

 9. Dersom du ønsker kan du legge til kommentar på faktura, kundens referanse og vår referanse. Dette er valgfritt og du vil mest sannsynlig ikke bruke disse så ofte.

 10. NB: noen selskaper, statlige organer etc krever en referanse på faktura. Dersom du eksempel skal fakturere kommunen burde du høre om dette før du fakturerer.

 11. Legg til et eller flere produkter. Et produkt kan være en vare eller tjeneste. Du kan enten legge til "Ny produktlinje" hvor du velger produkter du allerede har eller ønsker å lage. Dette er for produkter du har planer om å fakturere flere ganger. Eksempel salg av en vare eller timebetaling som eksempel konsulenthonorar. Du trenger kun å legge til et produkt en gang, og du kan enkelt velge dette produktet senere for å smartere fakturere.

 12. Dersom du skal fakturere et produkt som du ikke har planer om å fakturere flere ganger kan du velge "ny fritekstlinje".

 13. Legg til vedlegg dersom du ønsker. Eksempel timeliste. Dette er valgfritt

 14. Dobbeltsjekk at alle summer stemmer

 15. Trykk på "Opprett faktura"

 16. Faktura er nå laget, og du kan sende fakturaen direkte via Systima ved å trykke på "send faktura" knappen.

 17. Du er nå ferdig å lage faktura, og kan på fakturaoversikten se oversikt over alle lagde fakturaer

Send regning

Det finnes flere type måter å sende en regning til en mottaker. Det vanligste er å sende på epost eller printe ut PDF faktura og sende i posten. Vi anbefaler å unngå å sende regning i posten da det er dårlig for miljøet og det er mer effektivt og økonomisk å sende faktura elektronisk.

Dersom du ønsker å bruke Systima som enkelt fakturaprogram kan du sende regning via faktureringsprogrammet.

Bruk faktureringsprogrammet her

PDF faktura, EHF og eFaktura

Det finnes flere ulike type fakturaer. De mest brukte fakturatypene i moderne tid er PDF faktura, EHF faktura og eFaktura.

PDF faktura er den vanligste faktura typen per nå, hvor utviklingen går mer og mer over til eFaktura og EHF faktura som er smartere fakturaer som enkelt kan bli lest automatisk i regnskapsprogrammer.

En PDF faktura er en vanlig faktura fra et fakturaprogram eller regnskapsprogram som du oftest får tilsendt elektronisk eller i posten. Selv om denne fakturaen kan bli sendt elektronisk er det ingen eFaktura.

EHF faktura og eFaktura er en mer moderne måte å fakturere. Dette er to ulike fakturatyper og kan ikke blandes. eFaktura blir oftest sendt til privatpersoner og EHF faktura kan kun bli sendt til bedrifter. Disse fakturaene kan oftest vises som en PDF fil, men sender i tillegg en egen fil som er enklere å lese for datamaskiner. Dette gjør at bokføringen går automatisk og at det ikke er behov for å manuelt sende selve fakturaen til mottaker. Når en mottaker får en EHF faktura vil mottakeren automatisk se denne fakturaen i regnskapsprogrammet. Når en privatperson får en eFaktura vil de som oftest få den direkte i nettbanken.

Les mer om: EHF faktura

Fakturaprogram på nett

Systima er et faktura program på nett som er enkelt å bruke både for privatpersoner og bedrifter. Systemet er intuitivt med topp moderne teknologi som skal gjøre faktureringen effektivt og enkelt ha god oversikt over ubetalte fakturaer.

I Systima har du full oversikt over alle fakturaer, kunder, produkter og ved hjelp av topp moderne teknologi kan du effektivt fakturere og ha full kontroll på fakturaer. Systima lanserte første versjon i desember 2020 og kommer med oppdateringer nesten daglig. Systemet blir senere et regnskapsprogram med alle nødvendige regnskapsmodeller.

Artikkelen kan inneholde feil og mangler, og vi står ikke ansvarlig for eventuelle utfordringer eller problemer dette måtte forårsake.

Effektivt og enkelt
Systima regnskap

Systima er et topp moderne fakturering-, regnskap- og lønnssystem med ambisjoner om å bli ledende i hele Norge.

Prøv Systima
Systima fakturasystem
function readingTime(querySelectorSource, querySelectorReadingTime) { const text = document.querySelector(querySelectorSource).innerText; const wpm = 225; const words = text.trim().split(/\s+/).length; const time = Math.ceil(words / wpm); document.querySelector(querySelectorReadingTime).innerText = time; } readingTime("#blog-article", "#reading-time");